Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-06@12:45:20 GMT

نگرانی شفیعی کدکنی درباره خانه های تاریخی تهران

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۶۷۹۶۶

نگرانی شفیعی کدکنی درباره خانه های تاریخی تهران

اخیراً در دیداری که محمد‌جواد حق‌شناس و الهام فخاری، دو تن از اعضای شورای شهر تهران، به مناسبت روز پاسداشت زبان فارسی با محمدرضا شفیعی کدکنی در منزل این پژوهشگر و شاعر معاصر داشته‌اند، درباره‌ میراث شهر تهران و لزوم آموزش حفظ بافت تاریخی آن گفتگو‌هایی صورت گرفته است.

ایران آنلاین / الهام فخاریدر این‌باره گفت: دکتر شفیعی‌کدکنی در این جلسه خرید و حفظ چند خانه قدیمی در تهران را به ما پیشنهاد دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نایب رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورا ادامه داد: ایشان نگرانی خود را از وضعیت خانه‌های فرهیختگان و میراث تاریخی تهران ازجمله خانه استاد هوشنگ ابتهاج ابراز داشتند. ایشان از چهار خانه به‌طور مشخص نام بردند و پیشنهاد دادند شهرداری با خرید و مرمت این بناها در جهت نگهداری آن‌ها بکوشد.

وی با ذکر نامِ این چهار خانه افزود: در وهله‌ی اول، استاد شفیعی نگرانِ خانه ارغوانِ هوشنگ ابتهاج بودند. از دیگر خانه‌هایی که ایشان نام بردند، منزل خانواده امین‌الضرب، منزل زین‌العابدین مؤتمن، و منزل دکتر ابوالقاسم تفضلی بود. ایشان تأکید داشتند که اگر شهرداری می‌تواند این خانه‌ها را خریداری کند که به نوعی حفظ میراث فرهنگی کشور است.

این عضو شورای شهر تهران؛ با اشاره به دیدار پیشینی که با هوشنگ ابتهاج داشته، گفت: در دیدار قبلی‌ای که با استاد ابتهاج داشتیم نیز بحث خانه ایشان مطرح شد و من این موضوع را در کمیسیون هم اعلام کردم. این وظیفه ماست که شرایط رایزنی برای عملی کردن خواسته‌های بزرگانی چون استاد ابتهاج و شفیعی کدکنی را فراهم کنیم. در کمیسیون با همت آقای حق‌شناس تلاش خواهیم کرد که با خریداری، مرمت و حفظ این خانه‌ها به شناخت و نگهداشت میراث شهر جامه عمل بپوشانیم.

وی در پایان متذکر شد: روز گذشته، کارگروه موزه‌ها برگزار شد و طرحِ این خانه‌ها، با آقای دکتر شجاع‌‌پوریان (معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران) مطرح شد.

گفتنی است؛ خانه‌ی ارغوان هوشنگ ابتهاج خانه‌ای دو طبقه با آجرهای قرمزرنگ است که در میدان فردوسی قرار دارد. این خانه به دلیل وجود درخت ارغوانی که سایه شعر معروف ارغوان را برای آن گفته است، «ارغوان» نام گرفته که در حال حاضر دفتر یک شرکت سیمانی شده است. یلدا ابتهاج (دختر شاعر) این روزها پیگیر امور خانه ارغوان است./ایلنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۷۹۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لرزه تردد خودروهای سنگین دوباره روی تن پل تاریخی بابل نشست

تردد آسیب‌زای ماشین‌های سنگین از زیر پل تاریخی محمدحسن خان بابل که طبق مصوبه شورای ترافیک ممنوع و تخلف به شمار می‌رود، به دلیل بی‌توجهی مسئولان شهری و میراثی شهرستان بابل، دوباره از سوی رانندگان متخلف از سر گرفته شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بابل، تردد خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی 300 ساله محمد حسن خان که دوباره جریان گرفته، کار را به جایی رساند که میراث دوستان و گردشگران بومی و غیربومی علاقمند به نماد تاریخی شهر بابل می‌گویند چرا کسی به فکر این بنای تاریخی در حال تخریب نیست.

 برای چندمین بار پیاپی در یک سال اخیر رانندگان خودروهای سنگین با کنار زدن سازه‌های آهنی و بتنی (نیوجرسی) که در زیر این پل تاریخی جانمایی شده بود، تردد خودروهای سنگین از زیر این پل را از سر گرفتند.

این ترددها به حدی نگران کننده شده که صدای اعتراض دوستدران میراث فرهنگی در حال بازدید از این بنای تاریخی را هم در آورده است.

 

.

 

پیشتر و در دی ماه سال گذشته خبرگزاری تسنیم گزارشی را با عنوان "ماشین‌های سنگین بلای جان پل تاریخی بابل شده‌اند" منتشر کرد.

در آن گزارش مهران فلاح؛ رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان بابل به خبرنگار تسنیم گفت: همه ما نسبت به وضعیت فعلی پل تاریخی محمدحسن خان نگران هستیم.

فلاح با تاکید بر اینکه تردد خودروهای سنگین از زیر پل ممنوع است، افزود: نیوجرسی‌هایی به عنوان مانع زیر طاق‌چشمه‌ها بر سر راه خودروها قرار داده شده، اما متاسفانه برخی افراد سودجو به این مهم توجه نمی‌کنند و با کنارزدن نیوجرسی‌ها به تردد از زیر پل اقدام می‌کنند، برای همین باید با تصویب یک قانون به طور جدی به این مسئله ورود کرد و مانع تردد آنها شد.

حمیدرضا قربانیا دلاور؛ رئیس شورای شهر بابل نیز دراین‌باره به خبرنگار تسنیم گفت: بارها گفته‌ام که تنها راه برون‌رفت از این مشکل چندین ساله و مهم و نگران‌کننده این است که از ظرفیت و فرصت خدادادیِ رودخانه بابلرود و پل تاریخی آن باید به عنوان یک فرصت گردشگری استفاده کنیم. ما با تمام توان به دنبال جذب سرمایه‌گذار داخلی هستیم تا از این فرصت برای جذب گردشگر استفاده کنیم.

با این همه به نظر می‌رسد هنوز اهتمام جدی از سوی مسئولان شهر بابل و استان مازندران برای جلوگیری از تردد خودروهای سنگین از زیر پل صورت نگرفته و قرار دادن نیوجرسی در زیر پل هم به عنوان یک اقدام موقت نتوانسته مانع تردد خودروهای متخلف شود. 

به گزارش تسنیم، شورای ترافیک شهرستان بابل در 26 دی ماه 1400 مصوب کرد که تردد خودروهای سنگین از زیر این پل تاریخی ممنوع است، اما از آن تاریخ تاکنون چندین بار این مصوبه نقض و تردد خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی محمد حسن خان از سر گرفته شده است.

نیوجرسی‌ها یا همان سازه‌های آهنی و بتنی که به منظور جلوگیری از تردد ماشین های سنگین در زیر این پل تاریخی مستقر می‌شود، به گونه‌ای است که رانندگان می توانند آن را با ماشین جا به جا کرده و از زیر پل عبور کنند.

در روزهای اخیر نیز تردد خودروهای سنگین در زیر این پل تاریخی از سر گرفته شده و واکنش و نگرانی میراث دوستان را به دنبال داشته است.

این پُل تاریخی که از گذشته های دور شهر بابل را به جنوب این شهرستان در بخش بندپی شرقی، بندپی غربی و گتاب متصل می‌کرد و در یک مقطعی از تاریخ، عبور احشام از روی آن انجام می‌شد. چند سال پیش میراث فرهنگی با قرار دادن نمادی از تندیس کوچ دامداران روی این پُل فضایی ایجاد کرد که عملا امکان تردد وسایل نقلیه و احشام از روی آن ناممکن شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لرزه تردد خودروهای سنگین دوباره روی تن پل تاریخی بابل نشست
  • کشف دیواره تاریخی در خیابان باباطاهر همدان + عکس
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • ۸ دادگاه علنی برخط در مجتمع قضایی شهید بهشتی برگزار می‌شود
  • کشف دیواره تاریخی در خیابان باباطاهر همدان
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • گام‌های لرزان برای ثبت جهانی محور ساسانی کرمانشاه
  • سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!